Bonus nově i pro společníky s.r.o.

Poslanecká sněmovna dnes podruhé podpořila vládní návrh novely zákona o kompenzačním bonusu připravený Ministerstvem financí.

Po vzoru Pětadvacítky pro poškozené OSVČ půjde o přímou podporu společníků malých s.r.o. vyplacenou finančními úřady formou kompenzačního bonusu ve výši 500 Kč denně za celkové období od 12. března do 8. června, tedy o max. 44 500 Kč.

Žádosti již stejně jako u Pětadvacítky pro OSVČ přijímají finanční úřady.

Podmínkou je s.r.o. s nejvýše dvěma společníky, kde o podporu mohou požádat oba, nebo s více společníky, kteří jsou členy jedné rodiny (příbuzenství v řadě přímé, sourozenec, manžel či manželka nebo partner podle zákona o registrovaném partnerství). V takovém případě mohou o podporu požádat všichni.

Stejně jako u Pětadvacítky nesmí být žadatel současně zaměstnancem účastným na nemocenském pojištění (s výjimkou zaměstnání v dané společnosti, např. příkazní smlouvou jako jednatel, nebo pracovní smlouvou) a nesmí na sebe v daném období čerpat příspěvek v rámci programu Antivirus, tzv. kurzarbeit. Nesmí také jít o stejného žadatele, který již bonus čerpá z titulu OSVČ. Nárok nevzniká ani společníkům ve společnostech, které byly v bonusovém období v úpadku, v likvidaci nebo nespolehlivým plátcem (nespolehlivou osobou) podle zákona o DPH.

Čestným prohlášením je potřeba taky prokázat minimální roční obrat, přičemž minimálním prokazatelným obratem společnosti bude 180 000 Kč za rok 2019 nebo předpoklad dosažení takového obratu v letech 2020 nebo 2021

Formulář žádosti naleznete zde.

Zdroj: Ministerstvo financí ČR - www.mfcr.cz