Další daňový balíček

Prezident potvrdil vládní daňový balíček, který mají zmírnit nepříznivé ekonomické dopady pandemie na podnikatele i firmy.

Protikrizový daňový balíček přináší především tyto změny:

1) Nově bude možné uplatňovat daňovou ztrátu i zpětně.

Podnikatelé i firmy získají možnost zpětně si uplatnit daňovou ztrátu u daní z příjmů fyzických a právnických osob (tzv. loss carryback). Dnes ji mohou uplatňovat až v následujících zdaňovacích obdobích a za předpokladu, že opět generují zisk. Nově ji budou moci umořit i za dvě zdaňovací období předcházející zdaňovacímu období, v němž ztráta vznikla. Pokud tedy vykážou za zdaňovací období roku 2020 daňovou ztrátu, budou si moci o tuto ztrátu zpětně snížit svůj základ daně za zdaňovací období let 2019 a 2018. Uplatnit daňovou ztrátu zpětně půjde už za zdaňovací období končící k 30. červnu 2020, a to v maximální výši 30 mil. Kč.

2) Ubytovací služby a vstupné na sport a kulturu se přesouvají do nejnižší sazby DPH.

Balíček také snižuje daň z přidané hodnoty u ubytovacích služeb, vstupného na kulturní akce a sportovní události, vstupného na sportoviště (včetně jízdného na vleky) a vstupného do saun a dalších podobných zařízení. Ve všech případech se sazba DPH snižuje na 10 % z nynějších 15 %.

3) Silniční daň u vozidel nad 3,5 tuny se sníží o 25 %.

Silniční daň u vozidel s maximální povolenou hmotností vyšší než 3,5 tuny se sníží o 25 %. Změna se projeví zpětně už od počátku roku 2020, což se projeví i snížením záloh, které mají být na tuto daň v letošním roce zaplaceny.

4) Obce budou moci osvobozovat od daně z nemovitosti u více mimořádných událostí.

Obce budou moci osvobozovat od daně z nemovitých věcí u většího okruhu mimořádných událostí. Nyní mohou obecně závaznou vyhláškou přistoupit k úplnému nebo částečnému osvobození nemovitostí postižených živelní pohromou (např. povodeň, vichřice, extrémní sucho), nově budou mít tuto možnost i v případě pandemií, krizových opatření podle krizového zákona nebo průmyslových havárií. Toto osvobození bude možné uskutečnit i zpětně.

5) Zkrácení lhůty pro vrácení přeplatku spotřební daně.

V rámci podpory zemědělského podnikání se zkrátí lhůta pro vrácení přeplatku spotřební daně z tzv. zelené nafty. Nyní se přeplatek vrací do 60 dnů od vyměření nebo doměření nároku na jeho vrácení. Napříště bude vrácen do 40 dnů od posledního dne lhůty pro podání daňového přiznání. 

Zdroj: Ministerstvo financí ČR - www.mfcr.cz