Kontrolní hlášení DPH - od 1.1.2016

Od 1. 1. 2016 vznikne plátcům DPH nová zákonná povinnost. Budou podávat tzv. kontrolní hlášení.

Kontrolní hlášení je speciální daňové tvrzení, které se bude podávat společně s přiznáním k DPH. Vzhledem k tomu, že kontrolní hlášení obsahuje stejné údaje, jako výpis z evidence pro účely DPH, který je nutné podávat při použití režimu přenesení daňové povinnosti, tak tento výpis bude s účinností od 1. 1. 2016 zrušen.

Obdobně jako výpis z evidence pro účely DPH, tak i kontrolní hlášení bude možné podávat pouze elektronicky, a to ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně.

V kontrolním hlášení se budou vykazovat údaje na základě všech daňových dokladů (včetně zjednodušených daňových dokladů!).

Právnické osoby musí kontrolní hlášení podávat vždy za kalendářní měsíc do 25 dní po skončení kalendářního měsíce bez ohledu na zdaňovací období plátce. Fyzická osoba bude podávat kontrolní hlášení ve lhůtě pro podání daňového přiznání, tzn. měsíčně nebo čtvrtletně.

Kdo není povinen podat kontrolní hlášení:
- osoba, která není plátcem DPH,
- identifikovaná osoba,
- plátce, který neuskutečnil ani nepřijal za sledované období žádné plnění,
- plátce uskutečňující pouze plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně dle § 51 zákona o DPH.

Pokud plátce nepodá kontrolní hlášení ve stanovené lhůtě, vzniká mu zákonná povinnost uhradit pokutu ve výši:
- 1 000 Kč, pokud jej dodatečně podá (po stanovené lhůtě) bez vyzvání správce daně,
- 10 000 Kč, pokud jej podá v náhradní lhůtě poté, co jej správce daně vyzval,
- 30 000 Kč, pokud nepodá následné kontrolní hlášení dle výzvy správce daně ke změně, doplnění či potvrzení údajů uvedených v podaném kontrolním hlášení, nebo
- 50 000 Kč, pokud nepodá řádné kontrolní hlášení nebo ho nepodá ani v náhradní lhůtě stanovené správcem daně.

Správce daně má zákonnou povinnost (nad rámec výše uvedeného) uložit pokutu až do 50 000 Kč tomu, kdo na základě výzvy správce daně k odstranění pochybností nezmění nebo nedoplní nesprávné nebo neúplné údaje prostřednictvím následného kontrolního hlášení.
Správce daně má zákonnou povinnost (nad rámec výše uvedeného) uložit pokutu až do 500 000 Kč tomu, kdo závažně ztěžuje nebo maří správu daní nepodáním kontrolního hlášení.

Vzor kontrolního hlášení si můžete stáhnout zde.

Zdroj: Finanční správa České republiky