Pokračování programu Pětadvacítka

Sněmovna posvětila návrh na pokračování programu Pětadvacítka, který předložilo Ministerstvo financí a schválila vláda. Bonusové období bylo prodlouženo novelou zákona č. 159/2020 Sb., o kompenzačním bonusu v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2, kterou dnes podepsal prezident.

Novela zákona má za cíl dále zmírňovat negativní dopady epidemie koronaviru na OSVČ v důsledku trvání vládních omezení. Zajistí prodloužení přímé podpory pro poškozené OSVČ s výjimkou těch, které jsou účastny na nemocenském pojištění jako zaměstnanci. Na základě přijatého poslaneckého pozměňovacího návrhu se přitom nebude přihlížet k zaměstnání spočívajícímu v pedagogické činnosti.

Novela zákona vychází z platných parametrů stávající Pětadvacítky a zachován zůstává okruh žadatelů (s výjimkou pedagogů). Stejně jednoduchá zůstává i žádost. 

Přímá podpora bude i nadále poskytována formou kompenzačního bonusu ve výši 500 Kč denně, a to za další bonusové období od 1. května do 8. června, což odpovídá nejzazšímu datu otevření provozoven podle platného vládního harmonogramu uvolňování podnikatelských aktivit. V plné výši tedy bude možné nově žádat o podporu v maximální výši 19 500 Kč. 

Žádost můžete podat prostřednictvím aplikace nebo také pomocí interaktivního PDF.

Zdroj: Ministerstvo financí ČR - www.mfcr.cz