Poslanci schválili paušální daň pro živnostníky

Poslanecká sněmovna schválila návrh Ministerstva financí na zavedení institutu paušální daně pro živnostníky a podnikatele z řad OSVČ od 1. 1. 2021. Návrh nyní projedná Senát.

Díky paušální dani budou mít živnostníci a podnikatelé z řad OSVČ možnost prostřednictvím jedné paušální platby vyřešit povinnosti k dani z příjmů, sociálnímu pojistnému a zdravotnímu pojistnému, včetně povinnosti je přiznat na třech různých formulářích.

V částce 5 469 Kč na rok 2021 je zahrnuto zdravotní pojistné ve výši 2 393 Kč a daň z příjmů v symbolické výši 100 Kč, která kompenzuje navýšení třetí komponenty, minimálního sociálního pojistného, o 15 %. To pro příští rok odpovídá výši 2 976 Kč.

Paušální daň bude fungovat zcela na dobrovolné bázi. Přihlásit se k ní budou moci po dokončení legislativního procesu živnostníci a podnikatelé z řad OSVČ s ročním příjmem z podnikání do 1 milionu Kč a neregistrovaní k platbě DPH.

Ne pro všechny podnikatele, kteří splní podmínky pro využití paušální daně, bude tato ale výhodná (např. z toho důvodu, že není možné uplatnit daňové zvýhodnění / daňový bonus na děti apod.). Zda se Vám paušální daň vyplatí si můžete spočítat ZDE.

Zdroj: Ministerstvo financí ČR - www.mfcr.cz