Co přináší schválená novela zákoníku práce?

Dne 19. 9. 2023 byla novela zákoníku práce vyhlášena ve Sbírce zákonů jako zákon č. 281/2023 Sb. Vzhledem k publikaci ve Sbírce zákonů nabyl zákon účinnosti 1. 10. 2023, přičemž ustanovení o dovolené pracovníků s Dohodou o provedení práce (DPP) či Dohodou o pracovní činnosti (DPČ) nabydou účinnosti až k 1. 1. 2024.

Přehled některých změn, které ovlivní dosavadní, již dlouhá léta zaběhlé pracovněprávní vztahy a postupy:

Dohoda o provedení práce (DPP) a pracovní činnosti (DPČ); 1. 10. 2023, dovolená k 1. 1. 2024

- Povinnost zaměstnavatele rozvrhnout zaměstnancům pracujícím „na dohodu" pracovní dobu a seznámit je s týdenním rozvrhem pracovní doby nejpozději 3 dny předem. Tuto lhůtu lze na základě vzájemné dohody zkrátit.
- Zaměstnanci budou mít nárok na příplatky za práci ve svátek a o víkendu, za noční práci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí.
- Možnost zaměstnance požádat o zaměstnání v "běžném" pracovním poměru po odpracování nejméně 180 dní v předchozích 12 kalendářních měsících. Povinnost zaměstnavatele případné nevyhovění písemně odůvodnit.
- Při splnění podmínek vzniká zaměstnanci na DPP či DPČ nárok na dovolenou.

• Práce na dálku (home office); 1. 10. 2023

- Předpokladem práce na dálku bude písemná dohoda zaměstnance se zaměstnavatelem, která bude obsahovat povinné údaje.
- Zaměstnavatel bude povinen v souvislosti s výkonem práce na dálku hradit náklady, které vzniknou zaměstnanci při výkonu práce. Úhrada bude stanovena paušální částkou dle platné Vyhlášky MPSV nebo částkou ve výši, kterou zaměstnanec náležitě prokázal. Se zaměstnancem lze předem písemně sjednat, že náhrada nákladů při práci na home office nenáleží.
- Možnost vypovědět dohodu o práci na dálku z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu                 s patnáctidenní výpovědní dobou.
- Povinnost zaměstnavatele písemně odůvodnit, pokud určitým kategoriím zaměstnanců (zejména zaměstnancům pečující o děti) odmítne práci na dálku umožnit.

• Elektronické uzavírání smluv a dohod, jejich doručování; 1. 10. 2023

- Zmírnění pravidel pro elektronické podepisování a doručování – pro podpis pracovní smlouvy a jejích dodatků i dohod o skončení pracovního poměru stačí prostý elektronický podpis a doručení dokumentů na soukromou e-mailovou adresu zaměstnance.
- Právo zaměstnance odstoupit od smlouvy či dohody uzavřené elektronicky do 7 dnů od jejího doručení na soukromou e-mailovou adresu.
- Do vlastních rukou tak bude nadále třeba doručovat pouze dokumenty týkající se skončení pracovního poměru, DPP nebo DPČ, odvolání z pracovního místa vedoucího zaměstnance nebo vzdání se tohoto místa a mzdový výměr.
- Upuštění od požadavku na uznávaný elektronický podpis zaměstnance, uznávaný elektronický podpis požadován pouze na straně zaměstnavatele.

• Informační povinnost; 1. 10. 2023

- Zkrácení povinnosti zaměstnavatele informovat své zaměstnance o zákonem určených právech a povinnostech vyplývajících pro ně z pracovněprávního vztahu z 1 měsíce na 7 dní od vzniku pracovního poměru.
- Dochází k rozšíření okruhu povinně sdělovaných informací, které zaměstnavatelé budou mít též možnost poskytovat v elektronické podobě. Zaměstnancům by kromě přístupu k těmto informacím mělo být umožněno i jejich uložení či tisk.
- Informační povinnost se bude vztahovat i na zaměstnance na DPČ a DPP.
- Předání informace zaměstnanci musí být zaměstnavatel schopen prokázat.

Novela se věnuje také přesčasům ve zdravotnictví, mění pravidla poskytování nepřetržitého denního odpočinku a nepřetržitého odpočinku v týdnu,  nástupu na rodičovskou dovolenou či možnostem flexibilní úpravy pracovní doby pro tzv. pečující zaměstnace. Jedná se o těhotné zaměstnankyně, zaměstnance pečující o dítě mladší 9 let nebo zaměstnance, kteří pečují o osobu na nich závislou.

Zdroj: www.mpsv.cz, Zákon č. 281/2023 Sb.