Konsolidační balíček: přehled nejdůležitějších změn

Dne 22. 11. 2023 prezident podepsal vládní konsolidační balíček, který bude účinný od 1. 1. 2024.
Přinášíme Vám přehled nejdůležitějších změn. S některými body Vás seznámíme detailněji v samostatných novinkách.

Účetnictví
Účetní jednotky budou mít možnost vést účetnictví v cizí měně (EUR, USD, GBP), pokud tato měna bude současně pro účetní jednotku tzv. funkční měnou.
Povinnost sestavit a zveřejnit zprávu o udržitelnosti pro vybrané účetní jednotky s více jak 500 zaměstnanci se může vztahovat již k účetnímu období započatému 1. 1. 2024.

Daň z příjmů právnických osob

Sazba daně z příjmů právnických osob se od 1. 1. 2024 zvýší ze současných 19 % na 21 %.

Zdanění příjmů právnických osob budou ze zákona podléhat pouze realizované kurzové operace. Nerealizované kurzové rozdíly bude nově možné ze základu daně vyloučit, pokud právnická osoba podá správci daně oznámení o vstupu do režimu vylučování kurzových rozdílů nejpozději do 3 měsíců od prvního dne zdaňovacího období.

Následující změny jsou společné pro právnické i fyzické osoby:

Omezí se či zruší daňová uznatelnost u vybraných nákladů, např.:
- omezení při nákupu osobních automobilů pro podnikatelské účely – odpisy z částky nad 2 mil. Kč nebudou daňově uznatelným nákladem,
- zrušení daňové uznatelnosti tichého vína jako daru do výše 500 Kč.

Mimořádné daňové odpisy budou nově platit pouze pro silniční motorová bezemisní vozidla (např. elektromobily) pořízená v období od 1. 1. 2024 do 31. 12. 2028. Stávající majetek odpisovaný v tomto režimu bude doodepsán dle dosavadních pravidel.

Daň z příjmů fyzických osob a odvody OSVČ
Snížení hranice pro aplikaci vyšší daňové sazby, tzv. „rozšíření progrese" – limit pro uplatnění 23% sazby daně se nově sníží ze 48násobku na 36násobek průměrné mzdy.

Zrušení či omezení slev a odčitatelných položek na dani a to např.:
- slevy na studenta,
- slevy za umístění dítěte (tzv. školkovného),
- odpočtu za členské příspěvky odborům,
- omezení slevy na manžela / manželku bude nově podmíněno péčí o dítě do 3 let věku.

Zvyšuje se roční limit pro osvobození ostatních příjmů na 50 tis. Kč na poplatníka. Limit se uplatní pouze u stanovených druhů příjmů.

Zvýší se minimální vyměřovací základ pro odvody sociálního pojištění OSVČ a také naroste procento základu daně pro výpočet odvodů pojistného (více v samostatné novince).

Zaměstnání a dohody o provedení práce (DPP)
Pojistné na sociální zabezpečení pro zaměstnance se zvýší o 0,6 %, tedy o nově zavedené nemocenské pojištění. Dojde tak ke zvýšení na 7,1 % z vyměřovacího základu.

U dohod o provedení práce máme všichni zažité, že se z nich do částky 10 000 Kč měsíčně neodvádí pojistné na sociální zabezpečení ani zdravotní pojištění, a to bez ohledu na počet takto uzavřených dohod. To se ale schválením konsolidačního balíčku od 1. 7. 2024 změní. Nově budou stanoveny dva limity pro vznik účasti na sociálním pojištění zaměstnance:
- limit pro DPP u jednoho zaměstnavatele ve výši 25 % průměrné mzdy (pro rok 2024 je to 10 500 Kč),
- limit pro DPP při souběhu u více zaměstnavatelů ve výši 40 % průměrné mzdy (pro rok 2024 je to 17 500 Kč).

Pokud odměna překročí jeden či druhý limit, bude se muset odvést pojištění. Zároveň vznikne zaměstnavatelům povinnost nahlásit všechny zaměstnance pracující na DPP a jejich odměny do evidence, kterou povede ČSSZ.

Daň z přidané hodnoty
Snížené sazby daně 10 % a 15 % se slučují do jedné 12% sazby, čímž se zredukuje počet sazeb DPH na základní 21 % a sníženou 12 %. Dojde i k přesunutí vybraného zboží či služeb mezi sazbami (více v samostatné novince).

Omezení nároku na odpočet daně u osobních automobilů kategorie M1. Nově po zavedení limitu daňové uznatelnosti pořizovací ceny 2 mil. Kč bude omezen nárok na odpočet daně do výše 420 tis. Kč (odpovídá sazbě 21 % z 2 mil. Kč), tento limit platí i pro následná technická zhodnocení. Omezení se netýká nákupu automobilů za účelem jejich dalšího prodeje (tedy pořizovaných jako zboží), ale postihuje i případné následné změny užití automobilu (např. předváděcí vozidla).

Daň z nemovitých věcí
Sazby daně z nemovitých věcí se zvýší v průměru o 1,8 násobek aktuálních sazeb a 100% výnos této daně zůstane obcím. Ty budou mít možnost zvolit místní koeficient v rozmezí 0,5 – 5, resp. 0,5 – 1,5 u zemědělských pozemků, trvalých travních porostů a nevyužitelných ploch.

Zdroj: www.mfcr.cz