Změny v DPH, které s sebou přináší tzv. konsolidační balíček

Od 1. 1. 2024 budeme mít místo tří sazeb DPH pouze dvě, a to 21 % a 12 %.

Sazba 21 % zůstává až na výjimky beze změn a položky, které byly daněny ve snížených sazbách ve výši 10 % a 15 % budou nově spadat do jedné sazby ve výši 12 %.

Výjimky a změny:

Nulové sazbě DPH mají nově podléhat knihy jak tištěné, tak elektronické, obrázkové knihy, předlohy ke kreslení, omalovánky, brožury, hudebniny nebo kartografické výrobky, včetně zvukového záznamu přednesu jejich obsahu.

K významné změně dochází u nápojů. Při prodeji nápoje bude možné do snížené 12% sazby DPH zařadit pouze pitnou vodu z vodovodu a vybrané tekuté mléčné výrobky. Veškeré alkoholické i ostatní nealkoholické nápoje budou v základní 21% sazbě DPH.

Ze snížené (původní 10% a 15% sazba DPH) do základní 21% sazby budou přesunuty položky bez prokazatelného sociálního či zdravotního významu. Konkrétně se jedná např. o kadeřnické a holičské služby, opravy obuvi, kožených výrobků a jízdních kol nebo opravy a úpravy oděvů, sběr, přepravu a skládkování komunálního odpadu, úklidové práce, palivové dřevo. Dále služby autorů a výkonných umělců či řezané květiny.

Ze základní 21% do snížené 12% sazby DPH se přesouvá pouze příležitostná (nepravidelná) hromadná autobusová doprava osob a vodní hromadná přeprava osob (např. doprava žáků na výlet, ale nikoli taxislužba).

Zdroj: www.mfcr.cz